Fakta og råd

Råd til nyttårsaften

Mange hunde- og katteeiere har opplevd at kjæledyrene blir veldig redde når fyrverkeri fyres opp på nyttårsaften. For å unngå redde dyr er det best å forebygge fra tidlig alder. Hvis hunden eller katten din allerede er voksne er det bedre sent enn aldri å sette i gang med trening!

For å lære hunden eller katten din at det ikke er farlig med fyrverkeri og høye smell er det lurt med lydtrening. For å trene på rakettlyder kan man enten få kjøpt CD’er eller DVD’er med lydspor og instruksjoner, eller man søke opp gratis videoer på f.eks YouTube. Prinsippet er det samme: tilvend hunden/katten din til rakettlydene samtidig som de blir belønnet for rolig atferd. Da vil forhåpentligvis dyret ditt forbinde lydene med noe positivt. Skru gradvis lyden opp og gi kjæledyret ditt pauser. Det er viktig å bruke god tid på treningen og starte så tidlig som mulig.

Det kan være svært lurt å ha gitt hunden din mye «stimuli» slik at den er mentalt sliten når midnatt kommer. Gå en lang tur, bruk god tid på å trene noe gøy eller gi hunden hjertetrim-leker på dagtid, slik at når kvelden kommer er hunden trøtt.

Veldig redde kjæledyr bør ikke være alene ved midnatt. Oppfør deg rolig og normalt. Vær forsiktig med å trøste dyret for mye, da dette kan oppfattes som ros for «riktig» atferd. Unngå å kjefte på dyret da dette også kan være med på å forsterke frykten.

La hunden og katten være inne rundt midnatt. Husk at mange begynner å fyre raketter tidligere på ettermiddagen og at det derfor kan være lurt å stenge katten inne større deler av dagen. Plasser gjerne kjæledyret ditt i et rom som er godt isolert for lyd. Trekk for gardiner for å redusere blinkende lys. Sett frem mat og vann og tepper eller senger som dyret liker å ligge i/på, slik at de føler seg trygge. Det er lurt å også sette fram kattedoen hvis man har dette. Et lite tips kan være å skru på rolig musikk eller TV’en for å dempe lydinntrykket av raketter.

Noen dyr kan respondere godt på bruk av produkter som inneholder feromoner. Feromoner er «luktstoffer» som dyr normalt skiller ut fra kroppen for å kommunisere med hverandre. F.eks. skiller en tispe eller kattemor ut feromoner for å roe ned ungene sine ved amming. Stoffet finnes i halsbånd, sprayflasker og diffusorer. Det er lurt å begynne med dette i god tid før nyttårsaften, ca. 14 dager for best effekt. På klinikken selger vi Adaptil (til hund) og Feliway (til katt) feromoner reseptfritt. Dette kan også brukes ved andre stressende situasjoner som flytting, nye dyr i husstanden eller lignende.

Bruken av legemidler blir ansett som «siste utvei» for ekstremt stressede dyr. Det finnes flere forskjellige legemidler, men vi foretrekker å bruke legemidler som dyrene ikke blir sløve av. Disse legemidlene er reseptbelagte og man må derfor snakke med en veterinær for å få tak i dette. Det er anbefalt at man ikke lar dyrene være alene når de har fått legemidler. Ring for timebestilling i god tid før nyttårsaften.

Del med andre!